Plnené pečené kura
Potrebujeme: 1 veľké kura (1,2 až 1,4 kg) 2 ryže 400 g malých cibuliek 1 malá cuketa 2 červené papriky 3 paradajky 2 mrkvy 300 g šampiňónov 1 ČL koreniacej zmesi na pečené kura 250 až 400 ml vody soľ, mleté čierne korenie, olej šafran 3 vetvičky rozmarínu 5 bobkových listov štipka štipľavej mletej papriky Postup: 1. Ryžu povaríme 15 minút vo vriacej, mierne osolenej vode a odstavíme. Paradajky sparíme, ošúpeme, zbavíme jadierok a nakrájame na kocky. Papriku umyjeme, zbavíme jadierok a nakrájame na prúžky. Mrkvu ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky, huby očistíme a podľa veľkosti nakrájame na polovice alebo štvrtiny. Cibulu ošúpeme a nakrájame na polovice. Cuketu umyjeme a nakrájame na malé kocky. Polovicu načistenej zeleniny nakrájame nadrobno, zvyšok odložíme nabok. Vetvičky rozmarínu oberieme a 1 ČL nasekáme nadrobno. 2. Najemno nakrájanú zeleninu opečieme na malom množstve oleja, okoreníme, osolíme, pridáme nasekaný rozmarín a dusíme 5 minút. Zmiešame s ryžou a dochutíme koreninovou zmesou na pečené kura. 3. Kura zvnútra i zvonka okoreníme, osolíme, potrieme šafranom a naplníme časťou zeleninovej ryže. Otvor zaistíme drevenými špáradlami, kura preložíme do pekáča a potrieme olejom. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C. Po 20 minútach ku kuraťu pridáme zvyšnú zeleninu zmiešanú s trochou oleja, rozmarínom a s bobkovým listom. Pečieme ďalších 30 minút. Po 15 minútach podlejeme vodou a pekáč zakryjeme alobalom. 4. Zvyšok zeleninovej ryže 10 minút pred dopečením kuraťa ohrejeme s malým množstvom vody. Po upečení môžeme kura podľa chuti zapiecť dochrumkava pod grilom. Upečené posypeme paprikou, na misu naložíme spolu so zeleninou a ryžou a podávame.